Етично чи екологічно?

Етично чи екологічно?

Питання етичного чи екологічного одягу давно займає кожну людину, яка опікується долею нашої Планети та небайдужа до  братів наших менших, яких природа нагородила (чи покарала) цінним хутром.
Багато хто відмовляється від виробів з натуральної шкіри чи хутра, оскільки значна кількість виробників шкіряного взуття та аксесуарів користується для цього неприйнятними методами – жорстоке поводження з тваринами, вбивства забиванням палками чи удушенням газом, засипання в очі перцю для “пом’якшення” шкіри чи спилювання рогів –  це далеко не повний список дикунств, до яких вдаються люди заради уявної краси та швидкого збагачення.

Але чомусь при цьому ніхто не думає про те, що і одяг з натуральних матеріалів достатньо спірна річ, як з точки зору екологічності так і безпечності для здоров’я людини.
Чи віддавати перевагу бавовняним речам  чи штучним – далі в цій статті.

Виробники бавовняного дешевшого в собівартості одягу нав’язують нам думку про те, що штучні матеріали шкідливі . Часто можна зустріти інформацію про начебто погану якість одягу з штучних матеріалів, але це не так. Деякі виробники одягу дешевого сегменту користуються справді не дуже якісними барвниками або наприклад шиють футболки з тканин, призначених для підкладок і т.д., відповідно у недосвідченої в цих тонкостях людини може скластися враження про те, шо бавовняний чи вовняний одяг краще за штучний.

Розглянемо бавовняний і штучний одяг з точки зору шкоди для планети, а саме, який з них є етичним, а який – екологічним.
Екологічний одяг умовно цей той, який виготовлений з натуральних матеріалів, бавовни, вовни, хутра, шкіри тощо. Він шкодить планеті на стадії виготовлення, але умовно безпечніший на стадії розкладання.
Етичний одяг це той, що не шкодить планеті і живим істотам, відповідно це штучні матеріали з використанням целюлози, поліестеру та інших синтетичних речовин. Він безпечніше у виробництві, не страждають напряму рослини і тварини, але і розкладаються такі матеріали з виділенням шкідливих речовин довше, тут же одразу потрібно зауважити, що і носиться одяг зі штучних матеріалів в рази довше, ніж з природних.

Якщо спитати 10 людей  чи екологічний одяг з бавовни 9 скажуть – так не замислюючись. бавовна-природа-екологія, простий ланцюжок, але це не більше ніж ілюзія.

Так, бавовняна футболка, якщо ви вирішите просто викинути її на смітник розкладатиметься від 2 до 5 років, а синтетична – 20-40 років
Але обираючи бавовну для себе як “безпечний” матеріал ви можливо не знаєте, що при вирощуванні ці рослини обробляються пестицидами для покращення врожайності і боротьби зі шкідниками..
За даними WWF для виготовлення одних джинсів іде до 8000 літрів води, від 8 до 10 кг. барвників (середнє число в масовому виробництві), а ще щороку десятки тисяч людей отруюються пестицидами на бавовняних полях, лишаючись інвалідами, не рідкість і летальні випадки. Серед отруєнь пестицидами 20% припадає саме на тих, хто працює з бавовняною сировиною.
Після виготовлення партії джинсів залишкові фарби з виробництв, які зазвичай розташовані в  країнах з дешевою робочою силою зливаються в стічні води.
Щоб виростити бавовну  і пошити  1 футболку – 2500-3000 літрів води.

Ви знаєте, що такий відомий бренд як PRADA при виготовленні лінійки речей повністю перейшов на перероблений нейлон (той самий матеріал який іноді називають” поліестер 100% як і безліч інших, різноманітних матеріалів), і береться цей нейлон не з завода-виробника, а з перероблених риболовних сіток. Calvin Klein вже кілька десятиліть не використовує натуральну шкіру і замшу,  Zara  не використовує ангору і мохер, оскільки фермери жорстоко поводяться з цими тваринами, Burberry не використовує натуральне хутро,

Звичайна бавовна – в рази дешевше штучних матеріалів, того ж мікродайвінга. Але для виготовлення бавовни використовується в тисячі разів більше води, нестачу якої вже сьогодні відчувають багато країн світу.
Органічна бавовна на відміну від звичайної не вимагає стільки води, але і ціною вона значно відрізняється в більшу сторону.
Так, “синтетична” футболка розкладатиметься на смітнику в 10 разів довше бавовняної, але термін служби самої футболку з бавовни прямо пропорційний терміну розкладу матеріалу.
Адже верез 2-3 роки ваша бавовняна футболка буде гідна тільки для використання в ролі піжами, а синтетичну (якісну синтетичну) можна передавати в спадок 🙂

Поліестер це  не тканина! Поліестер це речовина, яка використовується при створенні десятків видів тканин. Казати “поліестер поганий” те саме, що назвати всіх людей з однаковим кольором волосся – однаковими, все залежить від якості сировини і умов виробництва. Виробництво поліестера звичайно пов’язано з безліччю не завжди безпечних хімічних процесів, як і будь-яке сучасне виробництво. Дешеві матеріали з поліестерових волокон зазвичай призначені для підкладок одягу або технічного використання, який не вимагає частого прання. Виробники одягу, які шиють свою продукцію з “скляних” матеріалів шкодять двічі – покупцям, які носять некомфортний одяг і природі, оскільки при частому пранні такі матеріалі виділяють шкідливі мікрочастинки в воду.

Бирку “100% поліестер” можуть мати і пляжні плавочки з матеріала “біфлекс” і туристична палатка з матеріла “оксфорд”, матеріали по технічним характеристикам різні, хоча склад однаковий, і якість знов уж таки – різна.

Виробники штучних матеріалів і відповідно одягу з нього вдаються до різноманітних обманів щоб не “відлякувати” покупця так званим “страшним” поліестером.
Знаючи деяку упередженість до штучних матеріалів і використовуючи необізнаність в їх походженні часто використовують матеріали максимально подібні на дотик до котона. Той же штучний (буває і змішаний)”джерсі” або деякі підвиди лакости на дотик відчуваються як шершавий котон, при тому лишаючись на 100% синтетичними матеріалами, адже наприклад 3D друк робитьсі тільки на штучних матеріалах. Детальніше про 3Dдрук ТУТ

Переробка. Для переробки одягу його обов’язково сортують, натуральні і синтетичні матеріали переробляються в абсолютно різний спосіб, і тут виникає питання, скільки в світі одягу з 100%  натуральних матеріалів? Не так багато, в рази менше ніж може здатися на перший погляд, і якщо ви перерите свій гардероб, то на багатьох бірках можете побачити наприклад 95% бавовна, 5% еластан, а це означає що різ переробці не підлягає, синтетичні ж волокна навіть в поєднанні між собой підлягають переробці в цілому вигляді.

Ми ні в якому разі не даємо порад, кожний вирішує для себе це  питання самостійно.

Продукція нашого виготовлення – етична.
Тварини при цьому не страждають, земля не виснажується, саме виробництво не завдає шкоди оточуючому середовищу, і носяться ці речі роками не втрачаючи своїх властивостей.
Ми любимо і носимо  яскравий одяг власного виробництва з синтетичних  матеріалів, при тому зазначу, під наш крутий худі з 3D принтом ідеально підходить однотонна базова бавовняна футболка. З звичайної чи органічної бавовни – як пощастить.
Одночасно і джинси та джинсові куртки купуємо вже більше 15 років тільки виключно в стокових магазинах або “секондах”,  сортуємо сміття та по можливості розповідаємо вам, дорогі другі більше фактів про те, що і з чого робиться, як шиється і використовується.

Адже той, хто володіє інформацією, той володіє світом.
Робіть розумний вибір, в споживанні головне гармонія і золота середина.

2 думки про “Етично чи екологічно?”

  1. Сповіщення: Матеріали для одягу з 3D принтами | 3D Exclusive

  2. Сповіщення: Бавовна. Користь і шкода | Booom Shop

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *